Liikunnanohjauksen perustutkinto
Liikunnanohjauksen perustutkinto
Liikunnanohjauksen perustutkinto on toisen asteen ammatillinen perustutkinto, joka on tarkoitettu kaikille liikunnasta ja sen ohjaamisesta kiinnostuneille.
Opiskelija voi hakeutua opiskelemaan Liikunnanohjauksen perustutkintoa Kisakallion, Pajulahden tai Helsingin kampukselle.
Liikuntaneuvoja
180 osp
Yleinen jatko-opintokelpoisuus
Helsingin kampus, Kisakallion kampus, Pajulahden kampus
Yhteishaku, Jatkuva haku, Oppisopimuskoulutus
2 – 3 vuotta
Lähiopiskelu, Työpaikalla oppiminen, Oppisopimusopiskelu, Monimuoto-opiskelu
Liikuntaneuvoja
- Ohjaa liikuntaa turvallisesti erilaisille asiakkaille
- Hyödyntää liikunnanohjauksessa erilaisia liikuntamuotoja, liikuntalajeja ja toimintaympäristöjä
- Antaa liikuntaneuvontaa ja toimii erilaisissa vuorovaikutustilanteissa liikunta-alan ammattilaisena
- Laatii asiakkaille terveyttä ja fyysistä toimintakykyä edistäviä liikuntaohjelmia
- Järjestää liikunta- tai kilpailutapahtumia.
Liikuntaneuvojan osaaminen voi painottua terveysliikuntaan, liikuntapalveluiden tuottamiseen tai valmentamiseen.
Liikuntaneuvojat työskentelevät liikunnan ohjaajina, liikuntaneuvojina, ryhmäliikunnan ohjaajina, kuntosaliohjaajina, uimaopettajina, uinninvalvojina, soveltavan liikunnan ohjaajina, työhyvinvoinnin edistäjinä, valmentajina, iltapäivätoiminnan ohjaajina, liikunnallisten elämyspalvelujen ohjaajina ja tuottajina sekä personal trainereina.
Tyypillisiä työympäristöjä ovat esimerkiksi kuntien liikuntatoimet, kuntokeskukset, uimahallit, urheiluseurat ja -järjestöt, urheiluopistot, yritykset ja muut liikuntapalveluja tuottavat organisaatiot. Liikuntaneuvoja voi toimia myös itsenäisenä ammatinharjoittajana.
Lisätiedot
Yhteishaku on tarkoitettu peruskoulun päättäville hakijoille ja hakijoille, joilla ei vielä ole toisen asteen tutkintoa.
HAKU TAPAHTUU OPINTOPOLUSSA www.opintopolku.fi
Kolmen kampuksen urheiluopistolla on yhteishaussa kolme hakukohdetta Liikunnanohjauksen perustutkinnolle:
- Liikuntakeskus Pajulahden kampus
- Kisakallion Urheiluopiston kampus
- Kolmen kampuksen koulutus, Helsinki
Valintaperusteet
Hakiessasi ammatilliseen perustutkintoon peruskoulun jälkeen saat:
- 6 pistettä siitä, että olet suorittanut peruskoulun samana tai edellisenä vuonna kuin haet, TAI:
- 6 pistettä tietyistä peruskoulun jälkeen suoritetuista opinnoista, esimerkiksi valmentavista koulutuksista
LISÄKSI:
- 1–16 pistettä yleisestä koulumenestyksestä
- 1–8 pistettä painotettavista arvosanoista
- 0–10 pistettä pääsy- ja soveltuvuuskokeesta
- 2 pistettä ammatillista koulutusta koskevasta ensimmäisestä hakutoiveesta.
Liikunnanohjauksen perustutkinnon koulutukseen hakeva saa kutsun omien hakukohteiden ylimpänä olevan koulun järjestämään Liikunnanohjauksen perustutkinnon pääsykokeeseen. Pääsykoepäivä ilmoitetaan hakijalle kutsukirjeessä. Oman ylimmän hakukohteen pääsykokeessa saadut pisteet siirtyvät alempiin hakutoiveisiin.
Hakija ei voi tulla hyväksytyksi koulutukseen, jos hän ei osallistu kokeeseen tai hän saa kokeesta 0 pistettä.
Pääsy- ja soveltuvuuskoe muodostuu liikunnallisuutta sekä sosiaalisuutta ja itsensä ilmaisemista mittaavista osista. Hyväksytystä pääsy- ja soveltuvuuskokeesta hakija saa 1-10 pistettä.
- Liikunnallisuus (kehonhallinta, rytmikyky, palloilu, vesiliikunta, kestävyys)
- Sosiaalisuus ja itsensä ilmaiseminen (ohjaustuokio, ryhmäkäyttäytyminen, haastattelu)
Hakeutuminen urheilijaopiskelijaksi
Jos olet kiinnostunut urheilijan ammatillisesta koulutuksesta, voit ilmoittaa siitä yhteishaun hakulomakkeella. Hae koulutukseen normaalisti yhteishaun kautta. Vastaa lisäksi yhteishaun hakulomakkeen urheilijan lisäkysymyksiin. Oppilaitos selvittää lomakkeen urheilijakysymysten avulla, onko sinulla riittävät edellytykset tutkinnon suorittamiseen urheilijana.
Myös urheilijoiden osalta opiskelijaksi valinta tapahtuu yhteishaun valintaperusteiden mukaisesti. Kun opiskelija on saanut opiskelupaikan, lajiliittopisteytys ratkaisee, saako opiskelija urheilijastatuksen. Urheileville opiskelijoille tutkinnon suorittaminen henkilökohtaistetaan siten, että yhtäaikainen opiskelu ja täysipainoinen kilpaurheilu ovat mahdollisia.
Voit hakea jatkuvassa haussa, jos
• olet jo aiemmin suorittanut toisen asteen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon
• sinulla on työelämässä hankittua osaamista
• et ole saanut opiskelupaikkaa toisen asteen yhteishaun kautta.
HUOM! Jos haet jatko-opintoihin suoraan peruskoulusta, haet ensisijaisesti yhteishaussa.
Kaikki hakukelpoiset hakijat saavat ohjeet opiskelijavalintaan. Opiskelijavalinta tapahtuu hakemuksen ja haastattelun perusteella.
Hakuaikataulu:
- Helsingin kampus, Liikunnanohjauksen perustutkinto, monimuoto, hae nyt, koulutus alkaa tammikuussa 2025.
Hakeutuminen urheilijaopiskelijaksi
Jos olet kiinnostunut urheilijan ammatillisesta koulutuksesta, voit ilmoittaa siitä hakulomakkeella. Hae koulutukseen normaalisti jatkuvan haun kautta.
Myös urheilijoiden osalta opiskelijaksi valinta tapahtuu jatkuvan haun valintaperusteiden mukaisesti. Kun opiskelija on saanut opiskelupaikan, lajiliittopisteytys ratkaisee, saako opiskelija urheilijastatuksen. Urheileville opiskelijoille tutkinnon suorittaminen henkilökohtaistetaan siten, että yhtäaikainen opiskelu ja täysipainoinen kilpaurheilu ovat mahdollisia.
Tervetuloa tutustumaan Kolmen kampuksen urheiluopistoon ja liikunnanohjauksen perustutkinnon opintoihin Kisakallion, Pajulahden ja Helsingin kampuksille!
Avoimet ovet on suunnattu perusopetuksen 8.-9.-luokkalaisille ja heidän huoltajilleen sekä kaikille liikunta-alan kokopäiväopinnoista kiinnostuneille. Päivän ohjelmaan kuuluu opiskelumahdollisuuksien, kampuksen tilojen ja henkilökunnan esittelyä. Opiskelijat kertovat päivän aikana kokemuksia opiskelustaan Kolmen kampuksen urheiluopistossa.
Osallistujilla on mahdollisuus opiskelijahintaiseen lounaaseen kampuksen ravintolassa.
Liikunnanohjauksen perustutkinnon avoimet ovet syksyllä 2024:
Kisakallion kampus 5.11.2024 klo 10-12 (Kaarina Karin tie 4, Lohja)
Helsingin Urhean kampus 6.11.2024 klo 10-11 (Mäkelänkatu 47, Helsinki)
Pajulahden kampus 7.11.2024 klo 9-11 (Pajulahdentie 167, Nastola)
Vanhat tutkinnon perusteet 1.1.2022-31.12.2024: Liikunnanohjauksen perustutkinto – ePerusteet (opintopolku.fi)
Uudet tutkinnon perusteet 1.1.2025 alkaen: Liikunnanohjauksen perustutkinto – ePerusteet (opintopolku.fi)
Jokaiselle opiskelijalle laaditaan opintojen alussa henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa huomioidaan opiskelijan aiempi osaaminen ja mahdollisesti tarvittavat tukitoimet. Suunnitelmaa päivitetään säännöllisesti opintojen edetessä. Opinnot kestävät noin 2-3 vuotta riippuen aiemmista opinnoista ja osaamisesta. Opinnot ovat päätoimisia.
Liikunnanohjauksen perustutkintoa voi opiskella Kisakallion, Pajulahden ja Helsingin kampuksilla. Osa Helsingin kampuksen ryhmien opinnoista toteutetaan Pajulahden ja Kisakallion kampuksilla (valinnaiset tutkinnon osat).
Opiskelu on käytännönläheistä, toiminnallista, liikunnallista ja sisältää paljon yhdessä tekemistä. Opiskelijat harjoittelevat liikunnan ohjaamista aitojen asiakkaiden kanssa ja ovat mukana kampuksilla järjestettävissä liikunta- ja urheilutapahtumissa.
Opiskelumuotoja ovat lähiopinnot, työpaikalla oppiminen ja itsenäinen opiskelu. Työpaikalla oppimisen jaksojen ajaksi laaditaan koulutussopimus.
Opinnoissa hankittu osaaminen osoitetaan aidoissa työelämätilanteissa toteutettavissa näytöissä.
Kolmen kampuksen urheiluopistolla on urheilijakoulutuksen erityistehtävä. Urheilevien opiskelijoiden opinnot henkilökohtaistetaan siten, että yhtäaikainen opiskelu ja täysipainoinen kilpaurheilu ovat mahdollisia.
Kolmen kampuksen urheiluopiston olosuhteet mahdollistavat kansainvälisen tason harjoittelu-, testaamis- ja palautumisolosuhteet. Oppilaitos tekee tiivistä yhteistyötä pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urhean ja Päijät-Hämeen urheiluakatemian kanssa.
Pajulahden kampuksella urheilijan ja henkilökohtaisten valmentajien apuna toimivat Pajulahden valmennuskeskuksen ammattivalmentajat. Kampuksen päälajit ovat yleisurheilu, joukkuelajien fyysinen valmennus, kestävyyslajit, kamppailulajit. Arjessa on mahdollista harjoitella kahdesti päivässä 2-5 päivänä viikossa. Valmentajina toimivat Rami Virlander, Janne Lahtinen, Nikke Vilmi.
Osa harjoituksista on yhteisiä Päijät-Hämeen urheiluakatemian kanssa. Urheilijat pystyvät osallistumaan osallistumaan Lahdessa järjestettäviin aamutreeneihin jääkiekossa, koripallossa, jalkapallossa, yleisurheilussa ja hiihdossa urheilijan tason ollessa riittävän kova.
Kisakallion kampuksella voi opiskella myös kaksoistutkinnon:
Kahden tutkinnon opintojen suorittamisella tarkoitetaan sitä, että opiskelija suorittaa rinnakkain ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon. Lukio-opintojen ja ammatillisten opintojen suorittaminen samanaikaisesti sopii niille, joilla on tavoitteena jatko-opinnot ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa. Kahden tutkinnon opintojen suorittaminen vaatii opiskelijalta sitoutumista ja itsenäisen opiskelun taitoja. Opinnoissa tarvitaan säännöllistä opiskelua ja aktiivisuutta.
Lukio-opinnot
Kuka voi tehdä: Kahden tutkinnon opinnot ovat Kisakalliossa mahdollisia peruskoulupohjaisille opiskelijoille, joiden päättötodistuksen keskiarvo ylittää Lohjan Yhteislyseon lukion keskiarvorajan (7,4 vuonna 2023).
Missä: Lukio-opinnot toteutetaan yhteistyössä Lohjan Yhteislyseon lukion kanssa.
Kesto: Lukio-opintojen kesto on noin kolme vuotta.
Aika: Lukio-opetus järjestetään lukiolla (Lohjalla) maanantaisin.
Sisältö: Lukio-opinnot sisältävät seuraavat kurssit:
- AI – äidinkieli (6 kurssia)
- MA – lyhyt matematiikka (6 kurssia)
- EN – englanti (6 kurssia)
- TE – terveystieto (4 kurssia)
- YO – yhteiskuntaoppi (5 kurssia).
Suoritetut lukio-opinnot sisällytetään ammatillisen perustutkinnon yhteisiin tutkinnon osiin ja valinnaisiin tutkinnon osiin.
YO-kirjoitukset: Opiskelija, joka suorittaa 180 osaamispisteen laajuista ammatillista perustutkintoa, voi osallistua ylioppilastutkintoon opintojen ollessa vielä kesken. Häneltä edellytetään kuitenkin vähintään 90:ää suoritettua osaamispistettä.
Väyläopinnoissa opiskelija suorittaa ammattikorkeakouluopintoja yhtä aikaa toisen asteen opintojen kanssa. Väyläopinnoissa opiskelijalla on mahdollisuus tutustua ja saada valmiuksia opiskeluun ammattikorkeakoulussa. Kolmen kampuksen urheiluopisto tarjoaa opiskelijoille mahdollisuutta väyläopintoihin yhteistyössä XAMK:n kanssa:
- Liikunnanohjaaja AMK
- Fysioterapeutti AMK (ei lukuvuonna 2023-24)
TUTKINTOKOHTAISET TERVEYDENTILA TAI TOIMINTAKYKYVAATIMUKSET
Liikunnanohjauksen perustutkinto, Liikunnan ja valmennuksen ammattitutkinto ja Valmennuksen erikoisammattitutkinto ovat ns. SORA-tutkintoja.
SORA-tutkinnoissa koulutuksen järjestäjä voi pyytää tietoja opiskelijan terveydentilasta ja toimintakyvystä opintoihin hakeutuessa tai niiden muuttuessa opintojen aikana. Koulutuksen järjestäjä pyytää nähtäväksi rikosrekisteriotteen, jos koulutukseen liittyy olennaisesti alaikäisten kanssa työskentelyä. Sora-tutkinnoissa opiskelijalta voidaan peruuttaa opiskeluoikeus, jos hän vaarantaa toistuvasti tai vakavasti toisen henkilön terveyden ja turvallisuuden.
Terveydentila tai toimintakykyvaatimukset:
Opiskelijaksi hakijan terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä seikka ei saa olla esteenä opiskelijaksi ottamiselle. Opiskelijaksi ei kuitenkaan voida ottaa sitä, joka ei ole terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään kykenevä koulutukseen liittyviin käytännön tehtäviin oppilaitoksessa, työpaikalla tai muussa oppimisympäristössä, jos lain ammatillisesta koulutuksesta (531/2017) 81 §:ssä tarkoitettuihin tutkintoihin liittyvät turvallisuusvaatimukset sitä edellyttävät ja jos estettä ei voida kohtuullisin toimin poistaa. Henkilön terveydentilan tai toimintakyvyn osalta tulee arvioida mahdollisten sairauksien aiheuttamat rajoitteet ja sairauksien yksilöllinen hoitotilanne.
Opiskelijaksi ottamisen esteenä voi olla:
- Sellaiset psyykkiset tai fyysiset sairaudet ja vammat, jotka estävät koulutukseen liittyvissä käytännön tehtävissä toimimisen, kuten ajankohtainen hoitamaton psykoosi, vaikea toimintakykyä laskeva masennus tai tuki- ja liikuntaelimistön sairaus
- Päihteiden ongelmakäyttö tai päihderiippuvuus.
Opiskelijalla on velvollisuus ilmoittaa oppilaitokseen sellaisista yllä mainituista seikoista, jotka voivat vaikuttaa opiskeluun tai työskentelyyn liikunta-alalla.
Liikunnanohjauksen perustutkinnon opetus ja ohjaus on opiskelijalle maksutonta. Oppivelvollisille opiskelijoille maksuttomia ovat myös opetuksessa tarvittavat materiaalit ja välineet. Henkilökohtaiset urheiluvaatteet ja -välineet eivät sisälly maksuttomuuden piiriin.
Perustutkinnon opiskelijoilla on mahdollisuus maksuttomaan lounaaseen koulupäivien aikana.
Pajulahden ja Kisakallion kampuksilla opiskellaan liikunnanohjauksen perustutkintoa sisäoppilaitosmuotoisesti. Sisäoppilaitosmuotoiseen opiskeluun kuuluu lähiopetuspäivinä maksuton majoitus täysihoidolla (aamupala, lounas, päivällinen). Opistotasoinen majoitus tapahtuu pääsääntöisesti kahden hengen huoneissa.
Helsingin kampuksen opiskelijoilla on mahdollisuus hakea HOAS:n opiskelija-asuntoa.
Liikunnanohjauksen perustutkinnon opiskelijoilla on mahdollisuus hakea Kela:n opintoetuuksia.
LiikunnanOHJAUKSEN perustutkinnon yhteystiedot
Mira Käyhty
Opintosihteeri, Helsingin ja Pajulahden kampukset
Saija Paulinow
Opintosihteeri, Kisakallion kampus
Linda Tiirikainen
Kampusvastaava, Kisakallion kampus
Kansainvälinen koordinaattori, Kisakallio
Ammatillinen opettaja