Tämä on paras koulutus, missä olen ikinä ollut

Loviisalaisen Timo Paasikunnaksen, 57, hymy on herkässä. Hän on yksi tänä keväänä Kolmen kampuksen urheiluopiston Pajulahden kampukselta liikunnan ja valmennuksen ammattitutkinnosta valmistuneista liikuntaneuvojista.

Taskussa komeilevat myös tuoreet personal trainerin paperit, joten monipuolinen osaaminen liikunnan parissa on ansaittu uutteralla opiskelulla.

Timon koulutus- ja ammatinvalintapolku ei kuitenkaan ole ollut se perinteisin. Miten pitkän työuran energialaitoksella tehnyt sähköasentaja päätyi yli 20 vuodeksi töihin Korkeasaareen eläintenhoitajaksi ja sitten opiskelemaan liikunta-alan ammattilaiseksi?

Tapaturma-altis Timo

– Synnyin Evon tutkimusasemalla ja juotin jo alle kouluikäisenä hirvenvasoja tuttipullosta. Siitä lähti elinikäinen rakkaus eläimiin, joka on vienyt minua mm. Afrikan viidakoihin tutkimaan käärmeitä ja töihin Korkeasaareen.

Timon mukaan häntä ovat ohjanneet ammatinvalinnoissa paljolti omat kiinnostuksenkohteet. Hän mainitsee olevansa jokapaikanhöylä, mutta myös valitettavan tapaturma-altis.

– Kun 55-vuotiaana olin telonut kropastani suunnilleen kaiken mahdollisen, syntyi idea uudelleenkouluttautumisesta. Sain opiskeluun Kevan myöntämän tuen, joten pääsin keskittymään täysillä opintoihin.

– Olin jo antanut elämäni eläimille, joten nyt oli ihmisten vuoro. Líikunta-ala on aina kiinnostanut minua, mutta minulla ei ole ollut aikaa liikunnalle. Halusin itse saada tekemiseeni lisää virtaa sekä auttaa muita voimaan paremmin.

Opinnoista työkaluja työelämään

Timo aloitti liikunnan ja valmennuksen ammattitutkinnon alkuvuodesta 2022 ja valmistui toukokuussa 2024 suuntautuen aikuisten liikunnan edistämiseen. Hän mainitsee tykänneensä opiskelusta ja kehuu koulutusta hyvin rakennetuksi kokonaisuudeksi.

– Tämä oli paras koulutus, missä olen ikinä ollut! Lähipäiviä oli kolme kertaa kuukaudessa ja niitä olisi voinut olla vaikka enemmänkin. Päivät olivat tiiviitä, mutta niistä sai todella paljon irti.

– Itsenäinen opiskelu oli myös mielenkiintoista. Olen ollut 7 vuotta vegaani, joten tein ravitsemuspuolen tehtävän itsestäni. Sain koulusta paljon oppia ja työkaluja, joista on ollut hyötyä nykyisessä työssäni personal trainerina ja liikuntaneuvoja-yrittäjänä.

Timo kehuu opettajien olleen innostavia ja opiskelukavereiden mukavia. Hän kokee ryhmätöiden ja yhdessä tekemisen olleen opiskelun parasta antia.

– Kun haluaa vierailla oppilaitoksessa ihan mielellään vielä opintojen jälkeenkin, niin silloin koulu on tehnyt jotain oikein, Timo toteaa virnistäen.

Asiakkaita kaikista ikäryhmistä

Timo pääsi testaamaan oppimaansa jo opiskeluaikana työharjoittelussa. Hän kiittelee sen antaneen varmuutta tekemiseen.

Nykyään hän vetää lapsille luontokerhoa, ohjaa punttisalitreenejä nuorille, auttaa työikäisiä löytämään liikunnan iloa personal trainerina sekä liikuttaa eläkeläisiä puistojumpissa. Timo pyörittää myös käärmeiden vanhainkotia ja hänellä on paljon suunnitelmia tulevaisuudelle.

– Parasta tässä työssä on nähdä muutos asiakkaassa, kun hän löytää liikunnan ilon. Asiakaspalaute on ollut ihanaa ja kannustavaa.

– Eräs asiakas sanoi, että maailmassa pitäisi olla enemmän Timoja. Kun rakastaa sitä mitä tekee, niin se vie kyllä pitkälle, hän päättää hymyillen.

Timo Paasikunnas
Liikunnan ja valmennuksen ammattitutkinto,
liikunnan osaamisala, liikuntaneuvoja
Lisäksi personal trainer -opinnot
Pajulahden urheiluopisto

Jaa somessa: